De gemeente Veere heeft, als nieuwkomer, woensdag een gouden Quality Coast Award voor duurzaam toerisme gewonnen.

Tijdens een landelijke uitreiking in Katwijk aan Zee kregen wethouders van de onderscheiden badplaatsen een vlag.

Goud was er ook voor Goeree-Overflakkee, Schouwen-Duiveland en Ameland. Katwijk en Wassenaar sleepten zilver in de wacht. "Aandacht voor natuur en milieu is een gemeenschappelijk kenmerk van deze badplaatsen", aldus de organisatie van de onderscheiding, de Europese vereniging Kust & Zee (EUCC).

"De gemeenten kregen hun awards voor uitzonderlijke prestaties op het gebied van duurzaamheid. Zo heeft Veere goed ontwikkelde agenda’s voor duurzaamheid en groenbeleid en op Schouwen-Duiveland bestaat een digitale eilandpas voor toeristen, waarmee autogebruik gereduceerd kan worden met gratis vervoer naar het strand.

Criteria

Voor de beoordeling keek een jury naar 120 criteria, zoals het aantal Blauwe Vlag-stranden en horeca-ondernemingen met een eco-label. "Uit onderzoek op de Vakantiebeurs blijkt dat vakantiegangers het belangrijk vinden dat de hele badplaats werkt aan duurzaamheid, en niet alleen hun hotel of strand."

QualityCoast is een programma van de EUCC en wordt ondersteund door de Europese Unie. "Doel van het programma is om badplaatsen duurzamer en milieuvriendelijker te maken en om inspanningen van gemeenten en bedrijfsleven te belonen."

De bestemmingen worden elke twee jaar opnieuw getoetst. Een aantal touroperators schenkt bijzondere aandacht aan deze bestemmingen.