De eerste vondelingenkamer in Zeeland is maandag geopend in Middelburg. Moeders kunnen anoniem daar hun pasgeboren kind te vondeling leggen.

Dat meldt Omroep Zeeland.

De vondelingenkamer is een initiatief van Stichting Beschermende Wieg. Via de brandgang kunnen moeders bij een wieg waar zij het kind in kunnen plaatsen. Tevens is er een intercom aanwezig zodat iemand de moeder te woord kan staan indien daar vraag naar is.

Zodra het kind te vondenling is gelegd, kan de moeder een envelop met een uniek puzzelstukje meenemen. Het stukje verbindt de moeder aan haar kind en is tevens een makkelijke manier om te achterhalen bij welk kind de moeder hoort indien zij zich bedenkt.

Gedoogd

Ondanks dat het te vondeling leggen van een baby in Nederland verboden is, wordt de vondelingenkamer gedoogd. Dit komt omdat er geen wet is tegen het hebben van een vondelingenkamer, daardoor is het juridisch ook niet verboden schrijft Omroep Zeeland.

De locatie in Middelburg is de vierde in Nederland. Andere vondelingenkamers zijn te vinden in Papendrecht, Groningen en Oudenbosch. Mogelijk komen er ook nog kamers in Amsterdam, Rotterdam, Utrecht en Maastricht.