De directeur van Bibliotheek VlissingenKees Hamann gaat met de grote Vlissingse culturele organisaties onderzoeken hoe zij de bezuinigingen het hoofd kunnen bieden.

In 2019 wil de gemeente Vlissingen in totaal 2,8 miljoen euro bezuinigd hebben op cultuur. Voor 2016 gaat het om 700.000 euro. Hamann bespreekt met de organisaties hoe zij met minder geld activiteiten kunnen blijven uitvoeren. 

"Er wordt 65 procent van het budget wegbezuinigd, dus dit is een pittige opdracht", stelt hij. Samenwerking op het gebied van bijvoorbeeld huisvesting en personeel kan wellicht tot kostenreductie leiden, neemt Hamann een schot voor de boeg.

Hamann is betrokken bij de bibliotheek en het gemeentearchief va Vlissingen. Naast deze instellingen praten de Zeeuwse Muziekschool, Kunsteducatie Walcheren, de Cultuurwerf, Film by the Sea, het muZEEum en de VVV mee.

"De VVV wordt niet in de bezuinigingen genoemd, maar heeft een groot pand in het centrum, vandaar dat we hen bij het overleg betrekken", licht cultuurwethouder Sem Stroosnijder toe. Hij en collega-wethouder Dick Verboom zijn ook bij de besprekingen betrokken.

Onderzoek

Met de 26 kleinere cultuurorganisaties gaat Hamann niet om de tafel, maar hij wil hen wel betrekken bij het onderzoek.

"Voor september willen we met alle grote organisaties samen een onderzoeksopdracht geformuleerd hebben", vertelt Hamann. Die zou bijvoorbeeld kunnen ingaan op hoe je kunt samenwerken voor kostenbesparing, de eventuele overlap van activiteiten van verschillende organisaties.