De politie, Douane, RDW en Belastingdienst hebben donderdag op de Duitslandweg bij Ritthem een integrale transportcontrole uitgevoerd. Daarbij is beslag gelegd op vijftien voertuigen, vier voertuigen zijn afgevoerd.

De Belastingdienst inde in totaal 9000 euro. 

De controle vond plaats tussen 8.00 en 15.00 uur. De organisaties keken onder meer naar overbelading en de technische staat van voertuigen, de afmetingen van lading en voertuig, milieu en afval, brandstof en overige accijns, arbeidstijdenwet, vervoersvergunningen, legaliteit lading, uitrusting en personeel. 

Bij drie vrachtwagens is een forse overbelading vastgesteld. De chauffeurs kregen hiervoor een proces-verbaal en moesten hun lading afladen of anders beladen.

Brulpijp

Medewerkers van de RDW stelden volgens de organisaties tientallen gebreken vast bij verschillende voertuigen. Opvallend was dat bij drie vrachtauto’s een zogenaamde brulpijp werd aangetroffen. Door het bewust plaatsen van een bedienbare klep in het uitlaatsysteem wordt dan de demping van de uitlaat gemanipuleerd.

Verder werd bij twee voertuigen vastgesteld dat de lengte werd overschreden en één voertuig was te hoog. Twee chauffeurs kregen een bekeuring voor het niet op orde hebben van hun tachograaf.

De Douane nam 22 monsters om in het lab te laten controleren op rode gasolie.