
Gevonden megalodontand in Cadzand is bijzondere vondst

"Meestal zijn haaientanden uit Cadzand sterk verrold. Dan zijn ze waarschijnlijk uitgespoeld uit oudere afzettingen en dat kan in de loop van de tijd meerdere keren zijn gebeurd. Beetje bij beetje slijten de tanden dan af, maar aan deze tand zie je nog alles. De kartels op de randen lijken weggesleten, de wortel lijkt wel gaaf te zijn", aldus Ahrens.
Hoewel haaientanden vaker worden gevonden, blijven het toch zeldzaamheden. In Nederland zijn er maar een paar plekken waar aardlagen van die ouderdom aan de oppervlakte komen. Megalodons stierven 2,6 miljoen jaar geleden. Omdat er geen complete skeletten van deze haai zijn gevonden, is het niet duidelijk hoe hij er precies uitzag en hoe lang hij kon worden.
Als je een losse tand vindt, zegt dat volgens Naturalis niet zo heel veel. "Belangrijker is het totale aantal tanden, want dan kun je bijvoorbeeld ook onderzoek doen naar de ontwikkeling van het gebit tijdens de groei van het dier." Momenteel bestaat ook de techniek om het tandglazuur te onderzoeken. Paleontoloog Anne Schulp van Naturalist past die ook toe op de tanden van de T. rex. Daaruit kun je bijvoorbeeld afleiden of de dieren op een vaste plek verbleven, veel reisden en wat voor type voedsel ze gegeten hebben. De door de Gelderse gevonden haaientand heeft nog glazuur.
Ahrens zegt dat de megalodontand 'natuurlijk' wetenschappelijk waarde heeft en eigenlijk in een museum thuishoort. "Immers, de vindplaats is bekend en andere gegevens zijn er ook, zoals wie hem heeft gevonden en wanneer."
In Nederland zijn best veel megalodontanden gevonden, naar schatting honderden, maar de tanden worden vrijwel altijd opgenomen in privécollecties en dat maakt onderzoek eigenlijk bij voorbaat onmogelijk. Waar de haaientanden zijn, is niet bekend bij onderzoekers. "We weten niet eens hoeveel het er zijn, waar ze zijn en hoe ze eruit zien."
Ahrens is één van de experts van Oervondstchecker.nl. Deze website is bedoeld om vondsten te melden en te determineren.
Zeeland
Ga gratis verder
Log in of registreer gratis op NU.nl en krijg toegang tot extra artikelen