Bewoners van de Margaretsedijk in Vogelwaarde die zich verzetten tegen de aanleg van een weg voor vracht- en landbouwverkeer ten oosten van de kern krijgen van de gemeente Hulst de aarden wal waar ze om gevraagd hebben.

Een vertegenwoordiger van de gemeente deed deze toezegging vandaag voor de Raad van State in Den Haag. De landbouwweg zorgt ervoor dat het zware vracht- en landbouwverkeer niet meer over de Rapenburg door Vogelwaarde naar de N290 hoeft te rijden. Veel inwoners van de kern klagen al lange tijd over trillingen van het zware verkeer.

De schop is echter nog niet de grond in, omdat bewoners van de Margaretsedijk en de Rapenburg het bestemmingsplan aanvechten bij de Raad van State. Vandaag was in Den Haag een hoorzitting. De toezegging van de gemeente neemt niet alle bezwaren weg, zei hun advocaat. De aarden wal is wel de oplossing voor lichthinder en geluid. Het gaat overigens om twee wallen: voor de Rapenburg en de Margaretsedijk.

Hulst heeft ook een eigen belang om de wallen aan te leggen. Op die manier hoeft de grond die vrijkomt bij de aanleg van de landbouwweg niet te worden afgevoerd. Dat scheelt aanzienlijk in de kosten. De aarden afscherming is niet nodig om aan de geluidnormen te voldoen want die worden zonder wal ook gehaald, zegt het gemeentebestuur.

In hetzelfde bestemmingsplan krijgt hoefijzerfabriek Kerckhaert toestemming om uit te breiden tot 24.500 vierkante meter. De provincie Zeeland gaf er toestemming voor op voorwaarde dat ergens binnen de gemeente nog 319 vierkante meter bedrijfsgrond wordt gesaneerd. De hoefijzerfabriek krijgt twee aansluitingen op de nieuwe landbouwweg.