In een brandgang bij de Adriaen van de Vennestraat in Vlissingen is vanochtend om 6.50 uur een dode man gevonden. Hij is volgens de politie vrijwel zeker door geweld om het leven gekomen. Het slachtoffer is een 23-jarige man zonder vaste woon- of verblijfplaats.

Meerdere omwonenden zeggen vanochtend vroeg schoten te hebben gehoord, maar of het om een schietincident gaat is nog onduidelijk. "Mijn vrouw wilde vanochtend de grijze bak buitenzetten toen ze iemand in de brandgang zag liggen'', zegt een bewoner. "We wisten niet of hij nog leefde, dus hebben meteen de hulpdiensten gebeld. Die waren er al binnen drie minuten."

Hoe de man om het leven is gebracht, zegt de politie nog niet. "Dat is daderinformatie", reageert politiewoordvoerder Willem-Jan Uytdehage. "Het onderzoek is opgeschaald. In dit soort situaties, dus als je praat over moord of doodslag, zetten we een TGO-team (Team Grootschalige Opsporing, red) in dat zoveel mogelijk informatie verzamelt."

Of er al een verdachte in beeld is, is onbekend. "Ongeveer vijftien rechercheurs zijn bezig met het onderzoek'', zegt Uytdehage. Onder hen zijn ook leden van de forensische opsporing. Er zijn speurhonden ingezet en agenten zijn in de buurt geweest om met omwonenden te praten.

'Ik wilde weg uit Rotterdam vanwege dit soort dingen'

"Nee, ik woon hier niet in de buurt. Nóg niet", zegt een vrouw die vlak langs het rode politielint loopt. "Ik verblijf tijdelijk bij mijn dochter die hier in de buurt woont." Ze wijst naar de overkant: "Binnenkort ga ik dáár wonen." Van het tumult vanochtend vroeg heeft ze helemaal niks gemerkt. "Ik wilde weg uit Rotterdam vanwege dit soort dingen. En nu ben ik hier gebeurt dit..."

Een bezinepomp aan de Rooseveltlaan, een paar 100 meter bij de plaats delict vandaan, werd korte tijd afgezet. © Eldridge Pentury

Vanaf de plek waar de man is gevonden, werd de brandgang tot aan de Adriaen Verdoelstraat afgezet met politielinten. Op sommige plaatsen stonden zwarte schermen. De politie hield ook een buurtonderzoek en stelde in de omgeving camerabeelden veilig. Een bezinepomp aan de Rooseveltlaan, een paar 100 meter bij de plaats delict vandaan, werd korte tijd afgezet, omdat er mogelijk iets was gevonden dat gelinkt kon worden aan de dode man. De melding die de politie kreeg, bleek echter niet te kloppen. "Goed dat mensen meedenken. We lopen alles na'', zegt Uytdehage.

Suse Doomen, die aan de overkant van de President Rooseveltlaan woont, zegt 's ochtends vroeg schoten te hebben gehoord. "Ik schrok wakker van enkele knallen die anders klonken dan vuurwerk. Geen dof, maar schel geluid." Haar buurman hoorde die knallen ook.

'Mensen lopen met messen en pistolen over straat. Waarom toch?'

Mary van de Velde woont aan de President Rooseveltlaan. In de brandgang achter haar woning werd de man gevonden. "Ik zat al vroeg te lezen en mijn man vroeg of ik door 'de klap' wakker was geworden. Maar zelf heb ik geen klap gehoord." Of ze geschrokken is? "Mensen lopen tegenwoordig met messen en pistolen over straat. Waarom toch? Het is verschrikkelijk."

Sommige bewoners vertellen dat het de laatste tijd onrustig is in de buurt. "Sinds de campus voor studenten hier vlakbij staat, is er meer doorstroming en ook vaker politie", zegt een jongen. Netty de Nooijer die iets verderop woont ervaart dat niet zo. "Ik woon hier al 24 jaar en voel mij heel veilig. Ik denk niet dat het slachtoffer hier uit de buurt komt. Ik denk maar zo: ze zaten niet achter mij aan. Dit kan overal gebeuren, maar treurig is het natuurlijk wel."

Het misdrijf met dodelijke afloop is de tweede in Zeeland deze week. Maandag werd de 67-jarige Henk Cijsouw in Biggekerke dood gevonden bij zijn eigen huis. Een 36-jarige Middelburger, die een relatie had met één van Cijsouws dochters, zit vast op verdenking van moord.