Op steeds meer plekken in het Veerse Meer zijn Japanse kruiskwallen aangetroffen. Bij aanraking kunnen zwemmers jeuk, prikkelingen en een rode huid krijgen.

De provincie doet regelmatig metingen in het Veerse Meer. In de omgeving van Kortgene en Wolphaartsdijk waren eerder al Japanse kruiskwallen aangetroffen, maar nu zitten ze ook in de kreek bij Oranjeplaat. Bij de locaties mag wel worden gezwommen, maar geldt wel een waarschuwing. De waarschuwing geldt overigens niet voor de officiële zwemwaterlocatie Oranjeplaat Badstrand.

In het Veerse Meer komen diverse kwallensoorten voor. De meesten zijn onschadelijk voor mens en dier. Bij aanraking met de Japanse Kruiskwal kunnen er wel klachten volgen. Bij mensen die last hebben van overgevoeligheid kunnen de huidreacties wat heftiger zijn.

De Japanse kruiskwal is ongeveer twee centimeter groot. De naam van de kwal is afgeleid van het kruisje dat op de kwal te zien is. Aan de rand van zijn lichaam heeft de kruiskwal tentakels. De kruiskwal is vooral te vinden in gebieden met veel waterplanten zoals zeewier.