De afgelopen twee maanden zijn zeker negen Zeeuwen het slachtoffer geworden van een specifieke manier van bankpasfraude. Reden voor de politie om te waarschuwen voor deze manier van diefstal.

De slachtoffers waren slachtoffer van een 'babbeltruc'. Ze werden gebeld door iemand die zei dat hij bij een bank werkte. Die vertelde dat er geprobeerd was geld van de rekening van de slachtoffers te halen en vroeg naar hun pincode en adres. Vervolgens kregen de gebelde mensen opdracht de pas in een envelop te doen en mee te geven aan een andere 'bankmedewerker', die de pas aan de deur kwam afhalen 'om de boel op te lossen'. Vervolgens werden de rekeningen van de gedupeerden leeggepind. Soms ging het om duizenden euro's.

De politie benadrukt dat bankmedewerkers nooit om pincodes vragen. Wie een dergelijk verzoek krijgt, wordt geadviseerd direct het contact te verbreken.

Slachtoffers zijn vaak ouderen. Daarom adviseert de politie ook om oudere familieleden en kennissen extra te wijzen op de manieren waarop 'babbeltrucs' worden uitgevoerd.