De spelletjesroute door de binnenstad van Terneuzen is zaterdag uitgeroepen tot het beste Zeeuwse buurtinitiatief van 2020. Het project is de provinciale winnaar geworden van Kern met Pit, dat buurtbewoners jaarlijks uitdaagt om hun leefomgeving te verbeteren.

Juryvoorzitter Marga Vermue maakte de uitslag bekend tijdens een online bijeenkomst. Zij sprak haar grote waardering uit voor alle projecten die deze keer hebben meegedaan.

Het project Spelen in de binnenstad van de Wijkraad Binnenstad Terneuzen scoorde veruit het hoogst bij de digitale stemming, die voor de helft meetelde. Vermue prees onder meer de gedegen voorbereiding, de samenwerking met alle partijen in het centrum en de betrokkenheid van zowel jong als oud.

De wijkraad haalde twee jaar geleden ruim 3.100 euro binnen door oude straatnaamborden te veilen. Dat geld vormde de basis voor het project. Inmiddels is het gelukt om twaalf nieuwe speellocaties aan de binnenstad toe te voegen. Samen met de bestaande speelplekken vormen ze een complete route.

Alle zeven Zeeuwse projecten ontvangen 1.000 euro en een predicaat. Het Terneuzense initiatief krijgt als 'trofeewinnaar' 1.500 euro extra en mag Zeeland gaan vertegenwoordigen in de landelijke finale van Kern met Pit, tijdens het We Doen Het Samen Festival op 5 juni.

Voor dit jaar hebben veertien Zeeuwse projecten zich aangemeld voor Kern met Pit. Twee ervan werden afgelopen jaar doorgeschoven vanwege de coronamaatregelen.