Verschillende Zeeuwse (strand)reddingsbrigades en organisatoren van de nieuwjaarsduik waarschuwen mensen om vrijdag niet de zee in te gaan.

"Het organiseren van een veilige nieuwjaarsduik is niet niks. Wij houden overal rekening mee om een veilige duik te organiseren. Doe je het toch, riskeer je gevaar voor jezelf en voor anderen", zegt het bestuur van de nieuwjaarsduik in Westenschouwen.

De organisatoren hadden zich verheugd op een extra feestelijke duik. Het zou namelijk de 25e keer zijn dat honderden mensen onderaan de grote houten trap in het ijskoude water zouden rennen.

Het bestuur wil voorkomen dat vaste deelnemers op eigen houtje de zee induiken, nu het evenement vanwege de coronamaatregelen niet door kan gaan.

"Er is geen reddingsbrigade, geen EHBO-post, geen defibrillator, geen vervoer van en naar het strand, geen georganiseerde helpende handen, geen warme schuilplaats, geen warme dranken of een kop soep. Wij adviseren: doe het niet. Het is een teleurstellende periode voor ons allemaal. Maak het niet erger dan het al is."

Strandreddingsbrigade Westerschouwen sluit zich bij de oproep aan. "Duik dit jaar niet, maar start 2021 goed met bijvoorbeeld een mooie strandwandeling." Ook de reddingsbrigade Goes, die normaal de nieuwjaarsduik in de Oosterschelde bij Wemeldinge bewaakt, adviseert om geen onbewaakte duik te nemen.

Wie op een veilige manier toch een nieuwjaarsduik wil nemen, kan meedoen aan de thuisduik van Stichting Nieuwjaarsduiken Nederland. De 25.000 blikken die de organisatie met Noordzeewater vulden, waren in één dag weg. Op de website van de stichting staat hoe je ook zonder blik zeewater kunt meedoen aan de actie.