Inwoners van de gemeente Vlissingen mogen deze jaarwisseling nog vuurwerk afsteken. Het is te vroeg voor een algemeen vuurwerkverbod, zegt burgemeester Bas van den Tillaar.

De gemeenteraad heeft in januari via een motie om een verbod op vuurwerk gevraagd.

De burgemeester zegt dat de vertraging van het verbod te maken heeft met de coronacrisis. "Als je een vuurwerkverbod instelt, moet je alternatieven bieden zoals een vuurwerkshow, die bijvoorbeeld Rotterdam al jaren organiseert. Dat zal dit jaar buitengewoon moeilijk zijn of het gaat helemaal niet lukken."

Daarnaast heeft de politie aangegeven dat een totaalverbod moeilijk is te handhaven, omdat er te weinig capaciteit is. De gemeenten Middelburg en Veere wachten ook met het instellen van een verbod.

In Vlissingen zijn er al wel meerdere vuurwerkvrije zones, zoals fietstunnels, de omgeving rond het ziekenhuis, pleinen van basisscholen en de winkelcentra Paauwenburg en Papegaaienburg. Landelijk is bepaald dat er vanaf dit jaar geen vuurpijlen en knalvuurwerk meer mogen worden verkocht.

Consumenten mogen alleen nog fonteinen, sierpotten en grondbloemen afsteken. "De stip aan de horizon van een verbod blijft staan", zegt Van den Tillaar.