De D66 in Middelburg luidt de noodklok in een brief aan partijgenoten in de Tweede Kamer. Volgens de lokale afdeling van de partij dreigt Middelburg ten onder te gaan aan zorgkosten.

Volgens fractievoorzitter Rob van Eijkelenburg is de zorgplicht van de gemeenten een groot probleem. De gemeente Middelburg komt jaarlijks 5 miljoen euro tekort op het sociaal domein. Als het zo doorgaat, stevent de stad volgens Van Eijkelenburg af op een Artikel 12-status, omdat de financiële situatie structureel verslechterd zou raken.

Om de zorg te kunnen blijven betalen moet er op andere zaken worden bezuinigd, zoals kunst en cultuur. "Deze sectoren zullen uiteindelijk het loodje gaan leggen. Met name kunst en cultuur zijn economische trekkers", zegt Van Eijkelenburg. Als gevolg hiervan zal volgens de partij ook het toerisme verminderen.

De fractievoorzitter pleit ervoor dat jeugdzorg deels onder de verantwoordelijkheid van zorgverzekeraars en deels onder die van de provincie of landelijke overheid komt te vallen.

Andere zaken uit het sociaal domein, zoals de Wmo, blijven dan gemeentelijke taken. Van Eijkelenburg hoopt dat zijn partijgenoten met hem willen praten over een andere richting voor het sociaal domein.