De provincie Zeeland komt met een steunfonds van 4,3 miljoen euro om organisaties in de culturele sector te helpen.

Sinds maart zijn vanwege de coronacrisis musea, theaters en podia dicht voor bezoekers en alle festivals afgelast. De financiële gevolgen voor deze instanties zijn enorm.

Het provinciebestuur heeft onderzoek laten doen naar de inkomstenderving in de culturele sector. Zo'n honderd organisaties, stichtingen en instellingen hebben een vragenlijst ingevuld en financiële gegevens ingestuurd.

Volgens de provincie is de schade tot 1 juni zo'n 4,3 miljoen euro op een omzet van ongeveer 40 miljoen euro. "Er vallen niet alleen entreegelden weg, maar ook inkomsten uit horeca, sponsorgelden, loon van zzp'ers, subsidie en inkomsten uit de winkelverkoop", legt de provincie uit.

Daarom komt de provincie met een stimuleringsfonds van 4,3 miljoen euro. Het is bedoeld als aanvulling op de landelijke maatregelen en noodfondsen van Den Haag. Gedeputeerde Anita Pijpelink zegt dat ze gemeenten wil vragen om extra bijdragen. "Ik heb niet de illusie dat we met dit steunfonds de inkomstenderving van de hele sector kunnen compenseren", zo stelt ze.

Volg de laatste ontwikkelingen rond het virus in ons liveblog.