Voedselbank De Bevelanden roept inwoners, ondernemers en instellingen op om een donatie te doen omdat de organisatie vreest binnenkort een tekort aan voedsel te hebben vanwege de coronacrisis.

Voor komende week moet het de voedselbank nog lukken om pakketten samen te stellen, maar daarna wordt het lastiger.

"Door het hamstergedrag van mensen krijgen we veel minder boodschappen", zegt voorzitter Dorith van Ewijk. "Bovendien kunnen we geen acties houden bij kerken en winkels. Dit is dus echt een noodkreet. Onze voorraden raken op. Het zou echt verschrikkelijk zijn als we moeten stoppen met uitdelen."

Van Ewijk vraagt mensen geld te doneren aan de voedselbank. Met het geld koopt de organisatie voedsel op commerciële wijze in. "Wij kunnen het dan in de hand houden en weten dan dat het voedsel op verantwoorde wijze naar ons toe komt", aldus Van Ewijk.

Volg de laatste ontwikkelingen rond het virus in ons liveblog.

Het coronavirus in het kort

  • Het coronavirus verspreidt zich vooral van mens op mens via nies- en hoestdruppeltjes. De kans dat je besmet raakt via oppervlakken zoals deurklinken is klein. Deze kans wordt kleiner als je vaak je handen wast.
  • Je kunt de kans op verspreiding flink verkleinen door minstens 1,5 meter afstand te houden van anderen.
  • Een geïnfecteerde persoon besmet gemiddeld twee à drie anderen. De voorzorgsmaatregelen zijn nodig om dit in te dammen.
  • Verreweg de meeste patiënten hebben milde (griepachtige) klachten.
  • Bijna alle sterfgevallen betreffen ouderen of andere kwetsbare personen, zoals hart-, long- of diabetespatiënten. Als iedereen de maatregelen naleeft, verkleint dat hun risico's.
  • Lees hier welke voorzorgsmaatregelen je moet nemen.