Overleg Zeeuwse Overheden (OVO) meldt maandag dat speciaal adviseur Bernard Wientjes ondanks de uitbraak van het coronavirus nog steeds hoopt om eind mei zijn advies voor het compensatiepakket voor Zeeland te kunnen presenteren.

Zeeland krijgt een compensatiepakket nadat staatssecretaris Barbara Visser in februari besloot dat de verhuizing van de marinierskazerne van Doorn naar Vlissingen van de baan was. In plaats daarvan komt de kazerne naar het Gelderse Nieuw-Milligen bij Apeldoorn.

De provincie Zeeland reageerde woest en stelde voor miljoenen euro's geïnvesteerd te hebben in anticipatie op de komst van de kazerne. De Zeeuwen eisten daarom compensatie.

De adviseur laat weten al volop in gesprek te zijn met verschillende organisaties over compensatiemogelijkheden. "Ik zie allerlei ideeën in Zeeland ontstaan, zoals verbetering van de bereikbaarheid, versterking van het onderwijs en onderzoek naar energie en klimaat. Daarvoor zie ik ook aanknopingspunten voor een structurele aanpak", legt Wientjes uit.

Daarnaast leest Wientjes veel stukken om een beeld te krijgen van de sociaal-economische structuur in Zeeland en Vlissingen en van projecten die al worden gerealiseerd of van projecten waar nog aan gewerkt wordt.