De gemeenten Middelburg, Schouwen-Duiveland, Veere en Vlissingen nemen maatregelen om de gevolgen van de coronacrisis te verzachten voor ondernemers en verenigingen.

Het viertal werkt samen op belastinggebied. Bedrijven die in de problemen zitten door de crisis, krijgen meer tijd om hun belastingen te betalen. Ze mogen de al ontvangen aanslagen drie maanden later overmaken. Het gaat bijvoorbeeld om onroerende zaakbelasting en rioolheffing.

Voorlopig versturen de gemeenten ook geen nieuwe aanslagen, zoals toeristenbelasting.

Ondernemers mogen zelf weten of ze de kosten uitstellen of niet. Als ze de belastingen opschorten, krijgen ze geen aanmaningen of dwangbevelen. Automatische incasso’s lopen door, maar kunnen zonder gevolgen worden teruggedraaid. De gemeenten inventariseren over drie maanden wie er wel niet hebben betaald.

De maatregelen gelden voor bedrijfseigendommen en bijvoorbeeld voor een woning van de ondernemer, als deze op dezelfde aanslag is vermeld.

Voor particulieren gelden de maatregelen niet. Zij moeten hun onroerende zakenbelasting gewoon blijven betalen. Vergoedingen voor diensten die de gemeenten leveren, zoals paspoorten en markt- en havengelden, moeten ook normaal worden afgerekend.

Volg de laatste ontwikkelingen rond het virus in ons liveblog.

Het coronavirus in het kort

  • Het coronavirus verspreidt zich vooral via nies- en hoestdruppeltjes. Het virus kan direct van mens op mens worden overgedragen of (voor beperkte tijd) via oppervlakken zoals deurklinken.
  • Een geïnfecteerde persoon besmet gemiddeld twee à drie anderen. De voorzorgsmaatregelen zijn nodig om dit in te dammen.
  • Verreweg de meeste patiënten hebben milde (griepachtige) klachten.
  • Bijna alle sterfgevallen betreffen ouderen of andere kwetsbaren, zoals hart-, long- of diabetespatiënten. Als iedereen de maatregelen naleeft, verkleint dat hun risico's.
  • Lees hier welke voorzorgsmaatregelen je moet nemen.