Het Zeeuws maritiem MuZEEum in Vlissingen mag de komende tien jaar zes maritieme topschilderijen uit de zeventiende eeuw exposeren.

Het museum krijgt de scheepsportretten en zeegezichten in bruikleen van de Nederlandse kunstverzamelaar Anthony Inder Rieden.

Eén van de bruiklenen is Jacob Bellevois' Tocht naar Chatham, een verbeelding van de zeeslag onder leiding van Michiel de Ruyter in 1667.

Samen met Inder Rieden selecteerden de medewerkers van het Vlissingse museum de werken die passen bij het verhaal van de nieuwe inrichting van het museum. Dat nieuwe verhaal gaat over de zeereis vanuit de ogen van zeevaarders, over hoe de wereldhandel ontstond en hoe Zeeland rijkdom en macht vergaarde in de zeventiende eeuw, maar ook diepe sporen naliet.

In aanloop naar de herinrichting organiseert het museum al een tentoonstelling rond de zes bruiklenen. De tentoonstelling opent op 26 juni en toont een beeld van de Gouden Eeuw op het water in Zeeland en daarbuiten.

De volledige collectie van Inder Rieden telt 67 marineschilderijen en is momenteel te bezichtigen in Museum Bredius in Den Haag.