De gemeente Borsele mag weer geld uitgeven zonder toestemming te hoeven vragen aan het provinciebestuur. Dat heeft gedeputeerde Jo-Annes de Bat dinsdag gezegd.

Borsele was met Middelburg, Schouwen-Duiveland en Vlissingen onder preventief toezicht geplaatst. Gemeenten onder preventief toezicht mogen zelf geen extra uitgaven doen. De provincie moet eerst kijken of deze onontkoombaar en niet uit te stellen zijn. Borsele is van die extra check af, omdat het donderdag een zogenaamde herstelbegroting heeft aangenomen die - in tegenstelling tot de eerdere meerjarenbegroting - wel sluitend is.

Borsele gaat 6 ton bezuinigen, vooral door op termijn flink te besparen op het sociaal domein. Verder wordt de helft van het budget voor de viering van vijftig jaar gemeente Borsele geschrapt, sluit een gemeentelijke werkplaats in 's-Heerenhoek de deuren, worden de investeringen in het kunstgrasveld in Heinkenszand uitgesteld en wordt erin de budgetten voor Borsele 2030, dorpsvernieuwing en eventuele verkiezingen gesneden.

Het toezicht kan pas officieel worden opgeheven bij een evaluatie van de jaarrekening en voorjaarsnota. Dit vind ergens in mei plaats.