Het gerechtshof in 's-Hertogenbosch heeft woensdag een 47-jarige man uit Middelburg veroordeeld tot vier jaar cel voor het veroorzaken van een verkeersongeval waarbij een vrouw kwam te overlijden en haar vriend zwaargewond raakte. De man heeft ook een rijontzegging van tien jaar gekregen.

De man reed op 23 juli 2016 in Noordgouwe met zijn bestelbus achter op een motor waarop twee mensen zaten. De 29-jarige bestuurder van de motor kwam daardoor om het leven. De bijrijder, haar 36-jarige vriend, raakte zwaargewond.

De bestuurder van de bestelbus was op dat moment onder invloed van alcohol en reed zonder geldig rijbewijs.

De rechtbank Zeeland-West-Brabant veroordeelde de Middelburger in december 2016 tot zes jaar gevangenisstraf en een rijontzegging van tien jaar. Volgens de rechter was bewezen dat hij schuldig is geweest aan poging tot doodslag. Het gerechtshof 's-Hertogenbosch kwam in februari 2018 tot hetzelfde oordeel.

De man ging vervolgens in cassatie bij de Hoge Raad. Die was het niet eens met het oordeel van het hof en de rechtbank. De Hoge Raad wees de zaak terug naar het gerechtshof in 's Hertogenbosch.

Hof: Man handelde onvoorzichtig en onachtzaam

Na hernieuwde behandeling van de zaak heeft het hof de man vrijgesproken van doodslag en poging daartoe. Volgens het hof is de man wel schuldig aan de dood en het letsel van de slachtoffers en was zijn handelen in aanzienlijke mate onvoorzichtig en onachtzaam.

Bij het bepalen van de straf heeft het hof gekeken naar de aard en de ernst van het incident en de onherstelbare gevolgen. Ook werd rekening gehouden met dat de man eerder is veroordeeld voor rijden onder invloed.