Het tijdelijke Holocaustmonument LEVENSLICHT, dat bestaat uit 104.000 fluorescerende stenen, is vanaf maandag 27 januari een week lang te zien op het Abdijplein in Middelburg.

Het is op die datum 75 jaar geleden dat concentratie- en vernietigingskamp Auschwitz werd bevrijd. Meer dan 150 Nederlandse gemeenten nemen deel aan het project van het Nationaal Comité 4 en 5 mei.

Het monument is gemaakt door kunstenaar en ontwerper Daan Roosegaarde. Hij heeft stenen voor zijn kunstwerk gebruikt, omdat die zowel in de Joodse als Roma- en Sinticultuur belangrijk zijn. Het kunstwerk bestaat uit 104.000 stenen, het aantal Nederlandse slachtoffers van de Holocaust. De stenen zijn verdeeld over de deelnemende gemeenten.

Het kunstwerk wordt maandagavond om 19.15 uur op het Abdijplein onthuld. Commissaris van de Koning Han Polman, burgemeester Harald Bergmann van Middelburg en voorzitter David Jongeneel van de Joodse Gemeente Zeeland houden die avond toespraken. Tussendoor is er muziek.

Rond 20.00 uur worden de laatste stenen van het tijdelijke monument gelegd waarna het wordt ontstoken. Na Middelburg reist het monument door naar de Zeeuwse plaatsen Vlissingen, Veere, Goes en Terneuzen.