De gemeente Vlissingen onderzoekt de mogelijkheden om het winkelhart van de stad in 2020 compacter te maken. Een winkel in een aaneengesloten winkelstraat genereert namelijk meer omzet dan een winkel zonder verkopende buren, verklaart wethouder Sem Stroosnijder.

De wethouder sloot net als collega's van verschillende andere gemeenten een zogenoemde RetailDeal om de binnenstad te versterken. In het kader van deze overeenkomst sprak hij af met landelijke experts van het ministerie van Economische Zaken.

Vlissingen zet stappen in de strijd tegen leegstand, maar kan nog steeds een verbeterslag maken, bleek uit de bijeenkomst. Wat de aanpak hier bemoeilijkt is volgens de wethouder het grote centrum van Vlissingen.

"Op veel plekken mogen winkels zich vestigen", legt Stroosnijder uit. "Het brede centrum moet daarom krimpen voor een gezond winkelbestand. Hiermee gaan we volgend jaar, samen met pandeigenaren, aan de slag." Dat kan er bijvoorbeeld in resulteren dat winkelpanden een woonbestemming krijgen, zoals in de Walstraat-Zuid is gebeurd.