Het college van burgemeester en wethouders in de gemeente Middelburg wil een duurzaam bedrijventerrein aan de Trekdijk.

Het terrein moet 14,7 hectare groot worden.

Middelburg kan de ondernemers niet verplichten hun bedrijven duurzaam te bouwen en energiebesparende maatregelen te nemen, maar wil dat via gesprekken wel stimuleren.

Het plan van het college is gemaakt op basis van scenario's die zijn ingediend door de Middelburgse Bedrijven Club (MBC), die voorstander is van een bedrijventerrein op de locatie aan de A58, en de werkgroep in Nieuw- en Sint Joosland.

Een groot deel van de inwoners van het dorp is fel tegen een bedrijventerrein aan de Trekdijk.

College komt tegenstanders tegemoet met participatieteam

Om de tegenstanders tegemoet te komen, riep het college een participatieteam in het leven waarin alle belanghebbenden samen op zoek moesten gaan naar een invulling van het stuk grond. Een paar weken geleden bleek dat de leden van het participatieteam het niet eens konden worden.

De werkgroep uit Nieuw- en Sint Joosland heeft daarom twee scenario's zónder grote bedrijven gemaakt, en de MBC één, mét ruimte voor grote bedrijven.

De gemeenteraad kiest uiteindelijk een scenario. Als die voor het scenario van het college gaat, zou dat de gemeente geld kosten: Middelburg zou dan 8 ton tekort komen. In het oorspronkelijke scenario met een bedrijventerrein van 18 hectare zou de gemeente een winst van 1,4 miljoen euro boeken.