De wijk Dauwendaele in Middelburg krijgt geen nieuw winkelcentrum. Het huidige centrum wordt opgeknapt, laat het college van burgemeester en wethouders woensdag weten in een memo aan de gemeenteraad.

Het winkelcentrum is in 1973 gebouwd en is inmiddels zeer verouderd. Een aantal panden staat leeg.

Projectontwikkelaar Concept-NL, die in overleg met het bestuur van de winkeliersvereniging en de vereniging van eigenaren (VvE) een plan had gemaakt, heeft in juli een bod uitgebracht op alle panden. Acht van de achttien eigenaren hebben het bod geweigerd.

De ontwikkelaar vindt het zinloos om verder te gaan met het plan. "Het bestuur en de vereniging van eigenaren hebben de conclusie getrokken dat sloop en nieuwbouw niet haalbaar zijn en dat het winkelcentrum moet worden opgeknapt", schrijft het college in de memo.

Gemeente had bedrag opzijgezet

De gemeenteraad had eerder een bedrag opzijgezet voor de voorgenomen sloop en nieuwbouw. Nu het plan niet doorgaat, gaat dit bedrag terug naar de gemeentekas.

De opknapbeurt moet door de eigenaren zelf worden betaald. De gemeente, die eigenaar is van de passage en het voormalige ontmoetingscentrum, draagt daar alleen deels aan bij. Het gaat om het deel dat de gemeente als lid van de VvE moet betalen.

Betrokken partijen zijn 'zwaar teleurgesteld'

Alle partijen zijn volgens het college "zwaar teleurgesteld" over de afloop. "Er is veel tijd en energie geïnvesteerd om een nieuw winkelcentrum mogelijk te maken."

De gemeente wil op zoek naar een nieuwe invulling voor de oude ontmoetingsruimte om het winkelcentrum te versterken. Het college hoopt dat eigenaren leegstaande panden snel kunnen verhuren.