De 57-jarige man uit Middelburg die werd vervolgd voor het doodsteken van een negentienjarige man in 2014, is maandag vrijgesproken. Het gerechtshof in 's-Hertogenbosch oordeelt maandag dat er sprake was van noodweerexces. De verdachte wordt daarom ontslagen van rechtsvervolging.

Eerder werd de man veroordeeld tot zes jaar cel voor het neersteken van het negentienjarige slachtoffer in een Middelburgs café. De verdachte stapte echter naar de Hoge Raad, die oordeelde dat het hof opnieuw naar de zaak moest kijken.

Op 1 maart 2014 vond er een opstootje plaats tussen de verdachte en het latere slachtoffer. De verdachte had een klap gekregen van de negentienjarige man, waarop hij een halletje van het café in vluchtte en een mes uit zijn zak pakte.

Het slachtoffer volgde de man en wilde hem opnieuw een klap geven, toen hij werd neergestoken door de verdachte. Hij stierf later in het ziekenhuis aan zijn verwondingen.

Onderzoek heeft uitgewezen dat de verdachte al eerder was getreiterd door het latere slachtoffer. De verdachte deed een beroep op noodweer.

Hof wees beroep op noodweer eerder af

Het gerechtshof wees dit beroep eerder af. Volgens het hof had de man ook door kunnen lopen, maar ging hij in plaats daarvan de confrontatie aan. De Hoge Raad vond die motivering echter niet voldoende, waardoor het hof opnieuw naar de zaak moest kijken.

Maandag oordeelde het hof dat het aannemelijk was dat de man door de achtervolging geen andere uitweg zag dan het slachtoffer neer te steken. Hij hoeft daarmee de schadevergoeding die was geëist door de nabestaanden niet te betalen. Zijn gevangenisstraf heeft hij al uitgezeten.