In aanwezigheid van koning Willem-Alexander begint zaterdag in Terneuzen de landelijke viering van 75 jaar vrijheid. Onderdeel van de viering is een vlootparade. De deelnemende schepen zijn zaterdagmiddag te zien op de Westerschelde.

De gemeente Vlissingen laat weten dat de schepen waarschijnlijk tussen 12.00 en 14.00 uur vanaf Vlissingen richting Terneuzen varen.

Het programma begint om 11.00 uur en bestaat uit verschillende onderdelen. Rond 15.30 uur opent koning Willem-Alexander het jubileumjaar officieel door een belboei te luiden. Aansluitend is er een vloot- en vliegparade.

Koning Willem-Alexander en koningin Máxima onthalen de veteranen samen met de Belgische koning Filip en koningin Mathilde. De veteranen worden geëerd met saluutschoten vanaf een internationale vloot van elf marineschepen en het aansteken van vuurschalen door de aanwezige regeringsvertegenwoordigers.

De vlootparade bestaat uit de Zr. Ms. Evertsen, Mahu, Naaldwijk, Bernisse en Zeefakkel uit Nederland, BNS Louise Marie uit België, ORP Poznan uit Polen, HMCS Sint John's uit Canada, HMS Grimsby uit het Verenigd Koninkrijk, FS La Motte-Picquet uit Frankrijk en USS Ramage uit de Verenigde Staten.

Vrijheidsplein centraal punt

Het Vrijheidsplein is zaterdag het kloppend hart van de festiviteiten. Hier vinden onder meer optredens van verschillende artiesten plaats. Er is een vrijheidsboulevard met verhalen over de bevrijding van Zuid-Nederland en in de bioscoop vinden de hele dag lezingen, (boek)presentaties en filmdocumentaires plaats.

De organisatie van het evenement is in handen van Nationaal Comité 4 en 5 mei, gemeente Terneuzen en de provincie Zeeland. Het programma is vrij toegankelijk, maar het centrum van Terneuzen is zaterdag niet per auto te bereiken.