Het Openbaar Ministerie (OM) heeft maandag vijf jaar cel geëist voor een poging tot moord op een man in Vlissingen en de vrijheidsberoving van een andere man in Rotterdam.

Het eerste incident vond plaats op 19 januari. De verdachte "lokte" een andere man naar een woning in Vlissingen om "daar te komen chillen", aldus de officier van justitie. Eenmaal daar aangekomen, zou de verdachte het slachtoffer tegen zijn hoofd hebben getrapt, vastgebonden en beroofd van zijn telefoon.

Ook zou het slachtoffer zijn gefilmd. Hij moest in het ziekenhuis worden opgenomen voor een gebroken kaak.

De officier van justitie ziet het trappen en stompen tegen het hoofd van het Vlissingse slachtoffer als een poging tot moord. "Schedel- en hersenletsel kunnen immers leiden tot de dood."

Het tweede incident vond een week eerder plaats. De verdachte zou een man naakt hebben vastgebonden en met een vuurwapen hebben bedreigd in diens woning in Rotterdam. Ook dit slachtoffer zou zijn gefilmd.

'Aanleiding voor geweld ligt in relationele sfeer'

Volgens het OM ligt de aanleiding voor beide geweldsincidenten in de relationele sfeer. De ex-partner van de verdachte zou eerder een relatie hebben gehad met de slachtoffers.

Naast de hoofdverdachte, stond maandag een vrouw terecht in de Vlissingse zaak. Het OM eiste tegen haar achttien maanden cel, waarvan zes maanden voorwaardelijk, voor haar aandeel in dat geweldsincident. Wat dat aandeel precies zou zijn geweest, is niet bekendgemaakt.