Het monument met de namen en regimenten van 69 omgekomen geallieerden bij de bevrijding van Vlissingen wordt vrijdag 30 augustus onthuld. De onthulling, georganiseerd door Stichting Oorlogsjaren in Vlissingen, vindt plaats bij Uncle Beach aan de Oranjedijk.

Een vertegenwoordiger van de Britse overheid verricht om 16.00 uur de onthullingshandeling door contact te zoeken met een voor Uncle Beach gelegen Britse mijnenveger. Na een saluut van dit schip helpt een groep burgers met het onthullen van de namen, die over twintig meter zijn aangebracht.

De namen worden door de vertegenwoordigers van de landen opgelezen. De Koninklijke Harmonie Ons Genoegen speelt de verschillende volksliederen.

Het monument is tot stand gekomen door diverse giften van bedrijven, stichtingen, de gemeente Vlissingen en een aantal sympathisanten. Het ontwerp is van De Vlissingse kunstenaar Hans Bommeljé.

Operation Infatuate I

Tijdens de operatie, ook wel Operation Infatuate I genoemd, staken de eerste geallieerden in de vroege ochtend van 1 november 1944 vanaf Breskens over naar Vlissingen. Dit gebeurde onder zwaar mortiervuur.

Het landingsstrand werd Uncle Beach genoemd. Vanuit dit gebied veroverden de commando's stap voor stap de frontstad. Op de derde dag vielen de geallieerden het Duitse hoofdkwartier in Grand Hotel Brittannia binnen. Daar gaven de Duitsers zich in de middag over.

69 soldaten kwamen om het leven

In totaal kwamen er 69, vaak jonge, soldaten uit Schotland, Groot-Brittannië en Frankrijk om het leven. Zij werden eerst tijdelijk in Vlissingen begraven.

Daarna zijn zij in 1946 grotendeels overgebracht naar de militaire begraafplaats in Bergen op Zoom.