Op de hoek van de Slabbekoornsedijk en de ‘s-Gravenpoldersestraat in Borsele is donderdag het grootste bijenhotel van Zeeland onthuld.

Wethouder Arno Witkam van de gemeente Borsele was aanwezig bij de opening, evenals mensen van Stichting Landschapsbeheer Zeeland (SLZ), enkele fruittelers uit de omgeving en cliënten van Gors, die het hotel hebben helpen bouwen.

Het bijenresort, zoals de gemeente het noemt, is de finale van het project 'Meer natuur voor pittig fruit'. Negen Borselse fruittelers hebben de afgelopen drie jaar maatregelen genomen om het aantal wilde bijen te laten groeien. Ze konden dat mede doen door een subsidie van 150.000 euro uit Brussel.

"Zij zijn belangrijk voor ons fruit, met name voor de peren. Goede bestuiving zorgt voor mooie peren", zei fruitteler Rinus van ‘t Westeinde, die zelf 32 bijenhotels heeft staan, vooral voor metselbijen.

Cliënten van zorginstelling bouwden bijenhotel

Cliënten van zorginstelling Gors hebben het grote bijenhotel gebouwd. Het is een voormalige jongerenontmoetingsplaats van de gemeente.

Voor de makers was het een uitdaging, zei begeleider Hans Timmerman van stadsboerderij Kom us Kieke van Gors. "De hotels die we normaal maken zijn veel kleiner. Hier heb je bijvoorbeeld te maken met heel veel takjes die je bij elkaar moet zien te houden. We zijn er twee maanden vrijwel elke dag mee bezig geweest."

De gemeente SLZ wil het project met drie jaar verlengen.