Een werkgroep heeft in Ellewoutsdijk met veertien grote fotopanelen een wandelroute uitgezet langs plaatsen waar een gebeurtenis heeft plaatsgevonden in de Tweede Wereldoorlog. Daarmee laten zij zien hoe Ellewoutsdijk er voor de oorlog uitzag en (deels) na de verwoesting.

Ellewoutsdijk was één van de zwaarst getroffen plaatsen van Noord- en Zuid-Beveland. Bij de beschietingen en gevechten werden de kerk, school, de beroemde villa Zorgvliet van de familie Van Hattum en meer dan een kwart van de huizen verwoest.

Een QR-code op de panelen geeft meer informatie van ooggetuigen. Zo vertelt een inwoner in een opname over zijn belevenissen uit de periode. Hij herinnert zich hoe de geallieerden vanuit Zeeuws-Vlaanderen de kerktoren van Ellewoutsdijk onder vuur namen, omdat daar Duitsers in zouden zitten.

Op verschillende borden worden bewoners van verwoeste huizen met naam en toenaam vermeld. Er komt een markeringspunt van de Liberation Route Europe in Ellewoutsdijk, geplaatst door het Bevrijdingsmuseum Zeeland in Nieuwdorp.

Wandelroute wordt zaterdag officieel geopend

Zaterdag wordt om 10.30 uur de wandelroute Ellewoutsdijk Bevrijd officieel geopend door burgemeester Gerben Dijksterhuis. Hij doet dat in het dorpshuis aan de Zomerstraat.

Ook wordt het markeringspunt van de Liberation Route onthuld. Aan het einde van de route, die ongeveer drie kwartier duurt, staat de groep stil bij het oorlogsmonument op de begraafplaats. Er wordt een krans gelegd.

Schrijfster Anna van Suchtelen leest zaterdag op twee plaatsen voor uit haar boek ‘Versailles aan de Schelde’ dat in het najaar van 2017 verscheen. Zij is een nazaat van de familie Van Hattum, die het huis en het bijbehorende landgoed liet bouwen in de 19e eeuw.