De gemeente Vlissingen organiseert de komende maanden een reeks aan activiteiten in het kader van het themajaar 75 jaar bevrijding. Naast officiële momenten zoals de dodenherdenking op 4 mei, een Indiëherdenking op 15 augustus en de herdenking van de Slag om de Schelde in de Sint Jacobskerk op 26 oktober, is er veel te doen in de stad.

Er zijn onder meer lezingen over de gevechten in de Tweede Wereldoorlog, bunkers gaan open tijdens een Bunkerdag en er worden zogenoemde struikelstenen geplaatst ter herinnering aan Joodse Vlissingen die zijn afgevoerd en vermoord.

In oktober komt er een tweedaags bevrijdingsevenement met re-enactment, open bunkers, tentoonstellingen, demonstraties en vliegtuigen.

De precieze datum moet nog worden vastgesteld.

Voorzitter: 'Wij ondersteunen, maar subsidiepot is leeg'

"De agenda die er nu is, is sowieso niet statisch", zegt Jan Koopman, die voorzitter is van de regiegroep in het jubileumjaar.

"Iedereen die een activiteit wil organiseren, is van harte welkom dat te doen. Wij ondersteunen waar mogelijk, maar de subsidiepot is leeg."

De gemeente heeft een budget beschikbaar gesteld van 75.000 euro voor de herdenking en viering. Als symbolisch begin van het themajaar hesen burgemeester Bas van de Tillaar en Koopman woensdag de speciale themavlag op het Stadhuisplein.