Het Openbaar Ministerie (OM) eist tot drieënhalf jaar cel tegen een gezin voor 160 auto-inbraken aan de Zeeuwse en Zuid-Hollandse kust. Dat stelt de officier van justitie (OvJ) vrijdag bij de inhoudelijke behandeling van de zaak. In augustus werden zes gezinsleden uit het voormalige Joegoslavië aangehouden op verdenking van 160 auto- en camperinbraken.

Het gaat om een vader en moeder (43 en 42), hun oudste zoon (20), zijn vriendin (19) en twee jongere kinderen van het stel.

Het OM eist een celstraf van drieënhalf jaar tegen Moris A., de vader van het stel. De OvJ eist ook een celstraf van drie jaar tegen moeder Anna A., dertig maanden tegen zoon Dennis A. en twee jaar cel tegen de schoondochter. De twee jongste kinderen zijn niet vervolgd door het OM. Zij hadden geen keus, stelt de OvJ.

In augustus werden er ook nog twee andere minderjarige kinderen van elf en een jaar oud aangehouden, maar die bleken later niet betrokken te zijn geweest bij de inbraken. De elfjarige is het jongste kind van het oudere stel, terwijl de eenjarige het kind is van het jongste stel.

Gezin richtte zich met name op portemonnees en laptops

De OvJ verwijt de ouders onder meer uitbuiting van de minderjarige kinderen van het gezin. "Ze moesten wekenlang, fulltime aan de slag om inbraken te plegen. Dat is geen vakantie, dat is hard werken. En de ouders profiteerden daarvan", stelde de officier in de rechtbank van Middelburg.

Het gezin richtte zich bij de inbraken met name op portemonnees, sieraden, laptops en zonnebrillen. Vaak werd een voertuig helemaal leeggehaald, ook boodschappentassen en koelboxen.

De vader bekende vrijdag onder meer een portemonnee, zonnebril, tas en een creditcard te hebben gestolen. Hij zei vrijdag in de rechtbank in Middelburg dat hij dit op eigen houtje deed, zonder dat zijn gezin ervan af wist.