De gemeente Middelburg gaat in aanloop naar de invoering van diftar zeker veertig extra ondergrondse containers voor kunststof plaatsen.

Ook komen er bij appartementencomplexen extra zuilen voor groente- en fruitafval, meldt het college van burgemeester en wethouders in een memo aan de gemeenteraad. Inwoners krijgen de komende dagen een brief in de bus. Op welke locaties de extra containers en zuilen komen is nog niet bekend.

Net als andere gemeenten wil Middelburg het aantal kilo’s restafval per inwoner terugdringen naar honderd kilo. Om dat te bereiken heeft ze eerder gekozen voor het diftar-systeem. Inwoners betalen dan elke keer als ze hun grijze kliko buiten zetten.

Het bedrag maakt Middelburg in november bekend.

Gemeente gaat vanaf juli proefdraaien

Vanaf 1 januari 2020 gaan inwoners dat dan per keer betalen, bovenop een basistarief. Voor het systeem zijn nieuwe containers nodig, met een chip die telt hoe vaak de kliko wordt geleegd.

Vanaf juli gaat de gemeente proefdraaien, maar er moet pas vanaf 1 januari worden betaald voor de grijze container.

Mensen die gebruik maken van ondergrondse containers krijgen een nieuwe afvalpas. In de ondergrondse containers kan in de toekomst maximaal veertig in plaats van zestig liter.