In de strijd tegen ondermijning in Zeeland slaan verschillende lokale partijen - zoals de politie, het Openbaar Ministerie (OM), de Belastingdienst en gemeenten, de handen ineen ter voorkoming van misstanden in de havens en buitengebieden en op bedrijventerreinen.

De samenwerkende organisaties maken gezamenlijk een vuist tegen ondermijning; de vermenging van de onderwereld met de bovenwereld.

De partijen schroeven de controles op voor in het bijzonder bedrijventerreinen, havens en buitengebieden in Zeeland. Bij grote integrale controles worden bijvoorbeeld ondernemingen op bedrijventerrein doorgelicht. De gezamenlijk optredende instanties leggen hun informatie naast elkaar en brengen zo zaken als mensenhandel, fraude, milieuovertredingen en drugshandel aan het licht.

De aanpak van ondermijning kan leiden tot nieuwe regels, zoals strengere regels vanuit de gemeenten voor bedrijventerreinen.

47 overtredingen in Middelburg

Handhavers constateerden onlangs bij een integrale controle van vijftien bedrijven op bedrijventerrein Arnestein in Middelburg 47 overtredingen. Een behoorlijke overtreding volgens Nancy Verstraeten, programmamanager integrale aanpak ondermijning Zeeland. "Als je bedenkt dat 'maar' vijftien bedrijven gecontroleerd zijn, dan is 47 overtredingen behoorlijk. Wanneer bedrijven het niet zo nauw nemen met de regels zie je vaak een combinatie van overtredingen."

Ambtenaren bij overheden en mensen met kwetsbare beroepen, zoals makelaars en notarissen, worden getraind op bewustwording en weerbaarheid.

De samenwerkende partijen roepen ondernemers, maar ook burgers, om opvallende zaken te melden. "Mensen denken vaak dat ze feiten moeten hebben voor een melding, maar dat is niet zo”, benadrukt de Zeeuwse politiechef Ronald Weydema. "Een verwondering is genoeg."

"In Zeeland is het buitengebied groot en door onder meer bezuinigingen is er nu minder controle dan vroeger", zegt Verstraeten. De relatief grote anonimiteit van de polder kan criminelen aantrekken.