Afgelopen najaar heeft 80 procent van de Zeeuwse veertienjarigen zich laten inenten tegen meningokokken, bevestigt GGD Zeeland woensdag in gesprek met NU.nl. Dat is een groter aandeel dan de 72 procent die het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) vorige week naar buiten bracht.

Door een softwarefout aan de kant van GGD Zeeland werden 242 vaccinaties niet meegeteld.

De GGD meldde de softwarefout al in december aan het RIVM. Desondanks publiceerde het rijksinstituut afgelopen week de onjuiste cijfers.

Met de 80 procent opkomst voldoet Zeeland aan de landelijke streefnorm van het RIVM voor de opkomst voor deze vaccinatie. Het landelijke opkomstpercentage is 86.5 procent.

"Door deze situatie is onterecht het beeld ontstaan dat Zeeland samen met Amsterdam voor deze vaccinatie het laagste percentage van Nederland heeft", schrijft de GGD Zeeland in een verklaring. "Dit is een onwenselijke situatie, de samenleving moet kunnen vertrouwen op deze cijfers."

GGD Zeeland laat telefonisch aan NU.nl weten dat er gesprekken zullen plaatsvinden met het RIVM om soortgelijke incidenten in de toekomst te voorkomen.