Om de Noordzeekust van gemeente Veere 'op zijn plaats te houden', voert Rijkswaterstaat vanaf half februari kustonderhoud uit bij Westkapelle en Domburg.

"Baggerschepen spuiten in totaal 1,1 miljoen kubieke meter zand op het strand bij Domburg en de Westkapelse Zeedijk bij Westkapelle", laat Rijkswaterstaat donderdag weten.

"Twee jaar geleden is hier voor de kust zand onder water aangebracht. Om goed beschermd te blijven tegen de zee is nu zand op het strand nodig."

Het werk vindt op het strand van Domburg plaats tussen strandpaal 14 en 16. Hier komt er 500.000 kubieke meter zand bij. Op het strand voor de Westkapelse Zeedijk wordt er 600.000 kubieke meter zand gespoten tussen strandpaal 17 en 19. "De werkzaamheden gaan dag en nacht, zeven dagen per week door."

Drijfzand

Tijdens de werkzaamheden blijven het strand en de zee toegankelijk voor bezoekers. "Het deel van het strand waar wordt gewerkt, is echter verboden gebied vanwege het gevaar van drijfzand en rondrijdende bulldozers en shovels."

Waar het kan brengt Rijkswaterstaat zand onder water aan en waar het moet op het strand. "Onder water is meestal goedkoper en geeft minder overlast voor strandbezoekers."

In 2017 is zand op de zeebodem voor de kust bij Domburg en Westkapelle aangebracht. Rijkswaterstaat onderzoekt hiermee of dit de levensduur van het aangebrachte zand op het strand verlengt.