Het Vlissingse college van burgemeester en wethouders wil het hondenbeleid op haar stranden eenduidiger maken door strengere regels op te stellen voor drukke stadsstranden en honden vrijer te laten op rustigere stranden.

Het college stelt de gemeenteraad voor om het zomerregime gelijk te trekken met dat van de aangrenzende gemeente Veere.

Het hoogseizoen loopt nu van 15 april tot 1 oktober en dat wordt dan 1 mei tot en met 16 september. In die periode zou een totaal hondenverbod van kracht worden voor de stranden van het Keizersbolwerk tot en met het Nollestrand.

"Nu mogen honden nog het strand op bij de boulevard ter hoogte van de Coosje Buskensstraat, maar hoe ver ze dan mogen lopen is onduidelijk", vertelt burgemeester Bas van den Tillaar. Daarom gaat er een streep door deze mogelijkheid.

Soepelere regels op stranden richting Dishoek

Op de rustigere stranden richting Dishoek na het Nollestrand wil het college de regels versoepelen. Voor het Zwanenburgstrand en Westduinstrand stelt het college voor honden in de zomerperiode aangelijnd toe te staan tussen 10.00 en 19.00 uur. Van 19.00 tot 10.00 uur mogen ze loslopen.

In het laagseizoen, van 17 september tot en met 30 april, mogen honden op alle Vlissingse stranden onaangelijnd rondrennen.

Regels vanaf Keizersbolwerk onveranderd

De regels vanaf het Keizersbolwerk de andere kant op, de Groene Boulevard, blijven onveranderd. Vanaf het sluisje bij de jachthaven tot paviljoen De Punt mogen de dieren altijd aangelijnd lopen.

Op de glooiing onderaan de boulevard zijn honden, mits aangelijnd, wel welkom. Zowel op de glooiing als de stranden moet hondenpoep worden opgeruimd.

Plan geldt als reactie op 'lappendeken aan regels'

Het college presenteert het nieuwe plan nadat de gemeente vorig jaar veel reacties kreeg over het onduidelijke beleid. "Er was een lappendeken aan regels ontstaan", erkent de burgemeester.

Het voorstel ligt ter inzage in het gemeentehuis in Vlissingen. Iedereen kan tot en met maandag 25 februari reageren op het ontwerp-raadsvoorstel.

De reacties gaan in een inspraakschrift naar de gemeenteraad. Die bespreekt het plan naar verwachting eind maart en besluit er waarschijnlijk op donderdag 11 april over.