De vliegtuigbom die in de haven van Vlissingen was gevonden is woensdagavond onschadelijk gemaakt. Dat meldt een woordvoerder van de Explosieven Opruimingsdienst aan NU.nl.

Voor het ontmantelen van de bom waren meerdere panden afgezet in een straal van 300 meter rond het baggerschip waarop de bom lag. Dat schip had woensdagochtend de bom uit de Tweede Wereldoorlog opgevist.

Tijdens de ontmanteling van de bom moesten bewoners binnen een straal van 1.300 meter rondom het schip binnenblijven. Zij moesten ramen en deuren sluiten en niet voor het raam gaan staan.

Als de maatregel wordt opgeheven, zal er een NL Alert uitgaan. Rond 19.30 uur werd een NL Alert verzonden met informatie over de ontmanteling.

Mensen konden het gebied na 20.30 uur niet meer betreden. Tussen 19.50 uur en 21.00 uur rijden er geen treinen tussen Middelburg en Vlissingen. De ferry vaart vrijdagavond tot 20.15 uur. De veiligheidsregio zegt dat deze maatregelen genomen worden omdat tijdens het ontmantelen van een bom altijd iets mis kan gaan, waardoor scherven van de bom in het aangegeven gebied terucht kunnen komen.

ME ging van huis tot huis

De PZC meldt via Twitter dat een peloton van de Mobiele Eenheid van huis tot huis gaat om bewoners te vragen binnen te blijven.

Gasten van het restaurant aan de Piet Heinkade moesten het gebouw vrijdagmiddag verlaten, meldt Omroep Zeeland. Ook huizenblokken aan de Piet Heinkade zijn ontruimd. Verder zijn de sluizen bij de haven momenteel afgesloten.

Een baggerschip viste woensdagochtend het explosief op in de Westerschelde, ter hoogte van de haven van Vlissingen. Het zou gaan om een Engelse 'duizendponder' uit de Tweede Wereldoorlog. De bom is aangetroffen ter hoogte van de Buitenhaven.