De rechtbank in Middelburg heeft donderdagmiddag drie Bulgaren zeventien jaar celstraf opgelegd voor de doodslag op een 65-jarige man uit de Zeeuwse plaats Rilland. De vierde verdachte, een Bulgaarse vrouw, kreeg twaalf jaar cel.

Het Openbaar Ministerie (OM) had tegen alle verdachten vijftien jaar cel geëist.

De man uit Rilland werd in maart 2017 dood gevonden in zijn huis aan de Hontestraat. De rechtbank stelde vast dat de vier hennep hebben gestolen van een wietplantage op de zolder in zijn huis.

Bij deze roof hebben de verdachten het slachtoffer vastgebonden met tiewraps, een prop plastic in zijn mond gestopt en zijn mond met tape afgeplakt.

De rechtbank gaat ervan uit dat de Bulgaren niet vooraf van plan waren de man te doden. Wel vermeldt het vonnis dat het slachtoffer ernstig gewond was geraakt.

"De verdachten hebben geen hulp verleend of ingeschakeld, waarna het slachtoffer een gruwelijke dood moet zijn gestorven", aldus de rechter. De rechtbank rekent dit de verdachten zwaar aan.

Straf voor mannen zwaarder dan geëist

De straffen voor de mannen vallen zwaarder uit dan de eisen van de officier van justitie, omdat de rechtbank ook het gezamenlijke optreden, de rolverdeling en het buitenlandse strafblad van de drie mannen heeft meegewogen. De rechter vindt daarin aanwijzingen voor "een zekere mate van georganiseerde criminaliteit".

De straf voor de vrouw valt juist lager uit, onder meer vanwege haar jonge leeftijd en haar houding gedurende het onderzoek en het proces.