De boei die toenmalige koningin Wilhelmina rond 1906 in de Westerschelde liet plaatsen wordt woensdag rond 10.00 uur bij de bioscoop in Vlissingen geplaatst. De boei is 6.000 kilo zwaar en is met behulp van crowdfunding opgeknapt.

De boei wordt teruggeplaatst op het grasveld langs de Kenau Hasselaarstraat bij de bioscoop. Daar zijn onder andere de Vlissingse wethouder Els Verhage en initiatiefnemer Niek Peters bij aanwezig. 

Tijdens de werkzaamheden voor de uitbreiding van de bioscoop is de lichtboei verwijderd, waarvan bleek dat de boei gerestaureerd moest worden. De gemeente had daar geen geld voor.

"In samenwerking met Niek Peters en de Loodsensociëteit is de boei gerestaureerd", laat de gemeente Vlissingen weten. "Vanwege de geschiedenis en maritieme uitstraling heeft de Loodsensociëteit een financiële bijdrage geleverd."

De boei heeft een bijzondere geschiedenis. "In opdracht van koningin Wilhelmina is de boei rond 1906 in de Sardijngeul geplaatst. Later heeft de Loodsensociëteit de boei aan Vlissingen geschonken."

Op het land heeft de boei aan de Zeemanserve en bij het brandweerterrein gelegen. Sinds 2001 was de boei al bij de bioscoop te vinden.