Zeeland heeft vooral in de techniek, ICT en zorg te maken met een zeer krappe arbeidsmarkt. UWV noemt de markt in haar laatste kwartaalbericht ook in andere sectoren krap.

Alleen op pedagogisch, creatief en taalkundig gebied is er sprake van een gemiddelde krapte. De arbeidsmarkt in Zeeland is net als die in Amsterdam, Midden-Utrecht en Zuidoost-Brabant al kwartalen achtereen krap.

Het afgelopen jaar is de situatie alleen maar verergerd door een toename van openstaande vacatures en minder mensen met een recente ww-uitkering.

Werkgevers merken dat. Halverwege dit jaar heeft de helft van de Zeeuwse werkgevers gezegd dat ze door personeelsgebrek belemmeringen in de productie ervaren. Banen waarvoor nauwelijks mensen zijn te vinden zijn bijvoorbeeld gespecialiseerde lassers, elektriciens, restaurantkoks en metselaars.

UWV noemt aantal oplossingen

Redenen waarom vacatures moeilijk zijn in te vullen zijn een gebrek aan sollicitanten, te weinig ervaring bij de mensen en een gebrek aan motivatie. In haar kwartaalbericht noemt UWV een aantal oplossingen.

Op de korte termijn zouden werkgevers intensiever moeten werven, hun personeel meer kunnen laten werken, de arbeidsvoorwaarden aantrekkelijker maken en de functie-eisen aanpassen. Op de langere termijn kun je ook denken aan (meer) werven over de grens, 50-plussers sneller aannemen en de samenwerking in de regio versterken.