De Middelburgse gemeenteraadscommissie Maatschappelijke Zaken praat woensdag 31 oktober over een financiële bijdrage om het Julianabad in Arnemuiden te behouden.

Vrijwilligers verenigd in Stichting Behoud Julianabad Arnemuiden (SBJA) willen het openluchtzwembad in hun dorp heropenen.

Het Middelburgse college van burgemeester en wethouders stelt de gemeenteraad voor jaarlijks 45.000 euro subsidie te verstrekken aan de stichting voor de exploitatie.

Naast deze structurele regeling wil het college voor 2019 eenmalig 15.000 euro investeren in de opstart van het zwembad en het Julianabad voor het symbolische bedrag van één euro overdoen aan de stichting.

Dorpsbewoners willen zich inzetten voor behoud bad

De gemeenteraad besloot eerder het zwembad te sluiten, omdat de gemeente moet bezuinigen en ze een nieuw zwembad bij Waterpark Veerse Meer voorzag. Dat plan is nog niet gerealiseerd.

Daarbij wierp een groep dorpsbewoners zich op om zich in te zetten voor behoud van het zwembad. In maart vroeg de Lokale Partij Middelburg het college van B&W via een motie om een financieel plan voor behoud van het bad.

Stichting hengelde reeds provinciale subsidie binnen

De locatie van het Julianabad is al sinds 1961 een sociale ontmoetingsplaats voor Arnemuiden en omgeving. In de jaren ’60 was het terrein ingericht als speeltuin. Daarna werd het een zwembad. Tot 2016 was het in 1990 vernieuwde zwembad volgens de gemeente een echte trekpleister.

Om het bad te behouden heeft de vrijwilligersstichting al een provinciale subsidie weten binnen te halen. Ook heeft ze een plan opgesteld voor de exploitatie van het openluchtbad.

SBJA vraagt om garantstelling gemeente

De SBJA vraagt de gemeente ook garant te staan, mocht de verwarmingsinstallatie van het zwembad het begeven en de stichting de vervanging niet kunnen betalen.

Daarmee gaat het college b&w niet op voorhand akkoord. Het college wil zo’n verzoek pas beoordelen als die situatie zich voordoet.

De gemeenteraad neemt op maandag 12 november een besluit over het Julianabad.