De nieuwe ovonde, die de drukke kruising van de Oude Rijksweg (N289) en Burgemeester Elenbaasstraat in Kruiningen veiliger moet maken, is woensdag officieel geopend. Deze ovale rotonde remt het verkeer af en maakt het oversteken van fietsers en voetgangers overzichtelijker.

De veelgebruikte kruising was al langer een gevaarlijk punt, ook vanwege de verschillende verkeersstromen. ‘Vooral voor fietsers van en naar het treinstation’, aldus de provincie Zeeland en gemeente Reimerswaal.

‘Auto’s raasden er vaak met hoge snelheid voorbij.' Om de situatie te verbeteren is de afgelopen maanden een ovonde aangelegd.

Gedeputeerde Harry van der Maas van de provincie Zeeland en wethouder Jaap Sinke van gemeente Reimerswaal verzorgden woensdag per tandem de officiële opening van de ovonde. “Het verkeer rijdt nu veel rustiger”, stelde Van der Maas.

Bij de ovonde is aan de ene kant een oversteek gemaakt voor fietsers en aan de andere kant voor voetgangers. “Dat zij nog maar op één plek kunnen oversteken, maakt de kruising overzichtelijker”, legde de gedeputeerde uit.

De oversteekplaatsen liggen een stukje van de ovonde af, waardoor het gemotoriseerde verkeer er recht op af rijdt en beter zicht heeft op de voetgangers en fietsers.

Bushaltes

De bushaltes langs de Oude Rijksweg zijn vernieuwd en opgehoogd, zodat reizigers met een motorische beperking makkelijk kunnen in- en uitstappen. Daarnaast zijn de haltes voorzien van geleidelijnen voor reizigers met een visuele beperking.

De afgelopen maanden is ook de aansluiting van de Oude Rijksweg met de Zanddijk richting Yerseke verbeterd.

De Oude Rijksweg is een belangrijke uitwijkroute bij stremmingen van de snelweg A58. Tot voor kort moest het verkeer op de uitwijkroute voorrang verlenen aan verkeer op de Zanddijk. Die situatie is nu gewijzigd. Daardoor verbeteren de doorstroming op de uitwijkroute en de veiligheid van overstekende fietsers, aldus de provincie.

Wethouder Sinke zei dat de werkzaamheden vlekkeloos zijn verlopen. “We hebben geen klachten gehad over overlast. We zijn blij dat de verkeerssituatie is opgeknapt.”

Optimaal

Bij de opening stelde Van der Maas dat de ovonde al naar behoren functioneert. Een aanwezige omwonende zei het vooral voor fietsers nog steeds gevaarlijk te vinden om over te steken.

De gedeputeerde antwoordde deze kritiek niet te herkennen. “Een fietstunnel is natuurlijk de ultieme oplossing, maar die kunnen we niet overal aanleggen. Voor deze kruising biedt de ovonde optimale veiligheid.”