Wethouder Jaap Sinke van de gemeente Reimerswaal is verrast dat de provincie Zeeland nieuw onderzoek doet naar de beste oplossing voor de verkeersproblematiek bij Yerseke.

“Ik dacht dat het goed op de rit stond, maar ik begrijp dat de provincie, nu de aanpak duurder uitvalt, goede afwegingen wil maken”, zegt Sinke dinsdag.

Vorige week bracht de provincie Zeeland naar buiten het deelplan voor de aanpak van de drukke Zanddijk (N673) tussen Yerseke en Kruiningen te parkeren en de komende maanden opnieuw te kijken naar een totaaloplossing voor de verkeersproblemen rondom Yerseke.

Het deelplan - een nieuwe ontsluiting voor de Olzendepolder bij Yerseke met een verbinding naar de Molendijk - was bedacht om de kosten met een gefaseerde aanpak van de Zanddijk over meerdere jaren uit te spreiden.

Stijgende kosten door extra wensen van omwonenden en ondernemers, zoals een fietstunnel en grotere rotonde, en door economische omstandigheden zijn de belangrijkste reden voor het nieuwe onderzoek.

Dringen

“De tijd gaat wel dringen”, vindt Sinke. “Dat signaal krijg ik ook uit het bedrijfsleven, want het wordt steeds drukker op de Zanddijk.” Er komen ondernemingen bij in Yerseke en de Olzendepolder en er breiden bedrijven uit. Daardoor rijdt er vooral steeds meer vrachtverkeer.

Reimerswaal investeert ook enkele miljoenen in het project, waarvoor de exacte kosten nog niet bekend zijn. “Het gaat in ieder geval om veel geld voor zo’n kleine gemeente.”

Zorgvuldigheid staat voorop, maar Reimerswaal plaatst wel de kanttekening dat er zo snel mogelijk duidelijkheid moet komen voor alle partijen. “Het kan niet zo zijn dat het project op de héle lange baan wordt geschoven, dat het tien jaar gaat duren."

De provincie benadrukte vorige week dat het buiten kijf staat dat er iets moet gebeuren aan de verkeersonveiligheid en doorstroming op de Zanddijk en Molendijk. "Dat stelde me gerust", aldus Sinke. "De provincie gaf aan ook zo snel mogelijk duidelijkheid te willen hebben.”