Op bedrijventerrein Arnestein hebben de gemeente Middelburg, de politie, de Belastingdienst, de Regionale Uitvoeringsdienst Zeeland en Orionis Walcheren woensdag een integrale controle gehouden. De politie heeft één persoon aangehouden en meerdere overtredingen geconstateerd.

Het was de tweede integrale controle op Arnestein dit jaar. De eerste vond in juni plaats.

De politie was woensdag vooral aanwezig om de veiligheid van de controleurs te garanderen. "Gelet op signalen van ondermijning en eventuele strafbare feiten", zegt de gemeente Middelburg.

Tijdens de controle is er een persoon aangehouden voor diefstal van en fraude met stroom. Ook is een pand gesloten vanwege een brandgevaarlijke situatie, bleek één gebouw te worden gebruikt in strijd met het bestemmingsplan en stond er op één locatie een illegaal bouwwerk.

Verder zijn er bij meerdere bedrijven diverse overtredingen geconstateerd op het gebied van het milieu, zoals de onjuiste opslag van afval en de afwezigheid van lekbakken voor de opvang van vloeistoffen. Verder werden bekeuringen uitgedeeld voor het parkeren van voertuigen op de openbare weg.

Instanties willen beeld krijgen van eventuele illegale activiteiten

Met deze controle wilden de instanties een beter beeld krijgen van eventuele illegale activiteiten. Tijdens de eerste controle werden meerdere overtredingen geconstateerd, onder meer op het gebied van de bouw- en milieuwetgeving. Ook werden toen materialen gevonden die kunnen worden gebruikt voor de productie van (synthetische) drugs.

De Belastingdienst heeft aan het einde van de controle gezegd aanvullend onderzoek te willen doen bij een aantal bedrijven naar administratieve verplichtingen. "Gezien het resultaat van de twee gehouden controles is het de verwachting dat er de komende tijd nog meer controles zullen plaatsvinden op Arnestein", zeggen alle partijen.