De gemeente Middelburg en vakantieparkbedrijf Driestar zijn het eens over de doorontwikkeling van Waterpark Veerse Meer. Het waterpark is in 2015 failliet verklaard, terwijl de gemeente flink in de plannen van het park had geïnvesteerd. Daarmee dreigde de gemeente vijf milijoen euro te verliezen.

Dit geld ziet de gemeente lang niet allemaal terug, maar het tekort komt wel veel lager uit als het nieuwe plan doorgaat. "Hiermee is het risico voor de gemeente nihil en het effect voor de omgeving heel groot", zegt wethouder Chris Simons van de gemeente Middelburg over het plan van Driestar.

Het bedrijf wil aan de randen van Veerse Meer zeshonderd vakantiehuizen, centrale voorzieningen, waaronder een winkel en een zwembad, en veel nieuwe natuur realiseren. 

Op termijn zouden daar nog tweehonderd huizen bij moeten komen. Driestar wil doorgaan met de ontwikkelingen als de gemeenteraad op 8 oktober positief staat tegenover het plan.

Geen vliegtuigen meer over het park

Aan een andere ontbindende voorwaarde voor de overeenkomst heeft Middelburg inmiddels voldaan. Ze heeft de procedure voor het verleggen van de landingsbaan van vliegveld Midden-Zeeland in gang gezet. De baan moet met 22 graden worden gedraaid, zodat de vliegtuigjes niet meer over het recreatiepark vliegen.

Hoewel meerdere instanties daarvan iets moeten vinden, acht Simons de kans groot dat het verplaatsen doorgaat. Driestar heeft gezegd dat ze bij wil dragen aan het verleggen en de aanleg van de infrastructuur wil voorfinancieren.

Middelburg betaalt dat terug door voor maximaal tien jaar de helft van de extra toeristenbelasting, die met de huisjes wordt binnengehaald, aan het bedrijf te geven. Dat kan zo’n zeven miljoen euro zijn. "Het verschil met het vorige plan is dat er nu eerst iets is, voordat wij gaan betalen."

Alternatief voor jaarplaatshouders tijdens aanbouw

Over de tweehonderd jaarplaatsen, die er nu nog in het gebied zijn, zijn de gemeente en Driestar het ook eens. Deze kunnen niet blijven, maar de twee partijen willen de jaarplaatshouders een alternatief bieden. Met een beetje geluk kunnen zij naar het gebied rondom kampeerboerderij de Kruitmolen, op een steenworp afstand.

Als de gemeenteraad op 8 oktober akkoord gaat volgt een periode waarin de procedures worden doorlopen. Simons rekent hier zo'n anderhalf jaar voor. De bouw van de eerste zeshonderd woningen, die daarna kan beginnen, zou ook ongeveer anderhalf jaar in beslag nemen.