De gemeente Veere wil 235.000 euro uittrekken voor archeologische opgravingen in het Singelgebied in Domburg.

Het komt bovenop het bedrag van ruim één miljoen euro dat komend jaar is uitgetrokken voor de ontwikkeling van het parkeerterrein aan de Roosjesweg.

Veere achtte de kans altijd levensgroot dat er gegraven zou moeten worden. In de ondergrond van Domburg liggen namelijk restanten van een middeleeuwse ringwalburg. Het Singelgebied ligt ten zuiden van deze burg.

Uit vooronderzoeken werd bovendien al duidelijk dat de ondergrond vol ligt met waardevolle restanten.

Twee delen

De 235.000 euro bestaat uit twee delen: 157.450 euro voor opgravingen in het gebied waar het parkeerterrein aan de Roosjesweg komen en 77.550 euro voor de plek waar woningen zullen verrijzen.

Overigens denkt het college van burgemeester en wethouders dat de extra kosten meevallen. Alleen als het hele gebied moet worden onderzocht, dan kost het 235.000 euro. Ze denkt eerder aan een bedrag van 191.660 euro.

Ontdekkingen

Volgens de Walcherse Archeologische Dienst zullen de ontdekkingen een belangrijke aanvulling zijn op de kennis over Domburg in de middeleeuwen en ringwalburgen in het algemeen.

Als de gemeenteraad akkoord gaat vindt het archeologische onderzoek waarschijnlijk in september, oktober en november plaats.