De provincie Zeeland trekt de waarschuwing voor de Japanse kruiskwal aan zwemmers in het Veerse Meer bij De Piet in. Het dier is hier bij de laatste controle niet meer aangetroffen. Bij Wolphaartsdijk en Kortgene zwemt de kwal nog wel rond. 

Begin juni kwam de provincie met de waarschuwing nadat Rijkswaterstaat bij Kortgene en Wolphaartsdijk een verhoogd aantal Japanse kruiskwallen aantrof in het Veerse Meer.  Aanraking met het dier kan jeuk en een rode huid veroorzaken.

Twee weken geleden zijn er ook Japanse kruiskwallen in het Veerse Meer aangetroffen bij natuur- en recreatiegebied De Piet bij Arnemuiden. "Uit het laatste onderzoek blijkt de kruiskwal niet meer bij De Piet te zitten', laat de provincie vrijdag weten. De waarschuwing voor De Piet wordt dan ook ingetrokken.

De waarschuwingsborden bij Wolphaartsdijk en Kortgene blijven staan, omdat Rijkswaterstaat onderzoek blijft doen naar de aanwezigheid van de kruiskwallen.

Kwalsoorten

In het Veerse Meer komen diverse kwallensoorten voor. De meeste zijn onschadelijk voor mens en dier. 

De Japanse kruiskwal is ongeveer twee centimeter groot. Zijn naam is afgeleid van het kruisje dat op de kwal te zien is. De kruiskwal heeft korte tentakels en hiermee kan het dier steken.