Het kabinet heeft vijftien miljoen euro uitgetrokken voor onderwijs in de provincie Zeeland. Zeven miljoen daarvan gaat naar University College Roosevelt (UCR) in Middelburg. Daarnaast is acht miljoen euro begroot voor de toekomst van het voortgezet onderwijs in Zeeuws-Vlaanderen.

In Den Haag ondertekenden het Zeeuwse provinciebestuur en de vicepremiers Kajsa Ollongren en Carola Schouten vrijdag de Regio Deal Zeeland, het Zeeuwse plan voor besteding van de extra overheidsgelden voor Zeeland. Het kabinet trekt in totaal 35 miljoen euro uit voor de Zeeuwse economie. De provincie heeft al eerder vijf miljoen euro in het plan gestoken en de gemeente Middelburg heeft vorige week besloten twee miljoen euro opzij te zetten.

University College Roosevelt krijgt een Department of Engineering en Innovation en heeft vanaf 2020 ruimte voor tientallen extra studenten. De universiteit zal op termijn groeien van 600 naar 900 studenten. De nieuwe afdeling van UCR moet zich in vijf jaar ontwikkelen tot een onderwijsdepartement met een jaarlijkse instroom van honderd extra studenten voor UCR.

Het nieuwe departement gaat bètastudenten opleiden. "Zij moeten lokale inzichten met een globale impact ontwikkelen", zegt UCR. Bert van den Brink, decaan van UCR, zegt dat er geen 'pure techneuten' worden afgeleverd, maar "bèta's met een brede blik op duurzame technologische oplossingen voor deltavraagstukken."

Zeeuws-Vlaanderen

Het kabinet heeft ruim acht miljoen euro begroot voor de toekomst van het voortgezet onderwijs in Zeeuws-Vlaanderen. Doordat het leerlingenaantal in de regio terugloopt, staan scholen onder druk.

Het kabinet zegt het voor de leefbaarheid in de regio van belang te vinden dat er goed onderwijs wordt aangeboden. Het kabinet benadrukt ook dat het voor bedrijven belangrijk is dat personeel in de regio wordt opgeleid.