De gemeenten Schouwen-Duiveland, Terneuzen en Veere treden samen met de provincie toe tot Dutch Delta Cruise Port (DDCP).

Middelburg en Vlissingen stappen niet in de nieuwe organisatie. "Ze kunnen er later voor kiezen alsnog mee te doen", zegt gedeputeerde Carla Schönknecht. Middelburg heeft van alle Zeeuwse gemeenten verreweg de meeste riviercruises. In de zomermaanden meren er in het Kanaal door Walcheren vrijwel dagelijks schepen af.

Lilian Janse van de SGP en Tamara Vork-Ritter van de VVD vindt dat Vlissingen ook mee zou moeten doen aan DDCP. "Waarom is Vlissingen hierbij nog niet betrokken, aangezien de nieuwe coalitie zegt dat we een toeristenstad bij uitstek zijn?" vraagt Janse aan het college van burgemeester en wethouders.

Ze wil dat de gemeente zo snel mogelijk aansluit bij DDCP. 

Groeiend

De organisatie is ook actief in Zuid-Holland en Noord-Brabant en heeft zichzelf ten doel gesteld om meer riviercruises naar Zuidwest-Nederland te halen. Volgens Schönknecht is het een nog steeds groeiende markt. “En wij hebben daar nog maar een heel klein deel van.”

Operators

Ze denkt dat de organisatie veel kan betekenen voor het cruisetoerisme in Zeeland en de daarmee verbonden economie, zeker nu Amsterdam heeft besloten riviercruiseschepen te gaan weren. "Het levert forse inkomsten op, omdat gasten er een dagje op uit trekken en geld besteden in Zeeland."

DDCP zegt dat het slim is om samen te werken, omdat touroperators niet naar aparte bestemmingen kijken, maar naar combinaties en routes in hun geheel.

Stops

Ze wil Zuidwest-Nederland dan ook in zijn geheel interessanter maken en het voor touroperators makkelijker maken om in het gebied leuke stops te organiseren.

De provincie draagt net als Zuid-Holland en Noord-Brabant 12.500 euro bij aan de oprichtingskosten en de komende jaren achtereenvolgens 6500, 6000 en 4000 euro. "Na drie jaar moet het samenwerkingsverband zodanig werken dat een bijdrage van de provincies niet meer nodig is."